ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Sir David Madden – Για μια οικουμενική διακήρυξη για την ευημερία των ζώων


Ο Sir David Madden επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία για μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ευημερία των Ζώων (UDAW) με στόχο την επίτευξη της παγκόσμιας αναγνώρισης της ευημερίας των ζώων που έχουν την ικανότητα να αισθάνονται, και την αναγνώριση της ευημερίας των ζώων ως σημαντικό ζήτημα για την παγκόσμια κοινωνικής ανάπτυξης



Είχα την τύχη να είμαι Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα από το 1999 ως το 2004. Ύστερα αποσύρθηκα από το διπλωματικό σώμα, υπηρέτησα ως πολιτικός σύμβουλος στην ειρηνευτική δύναμη της Ε.Ε. στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για 18 μήνες και τώρα έχω επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, εγώ και η σύζυγός μου συνεργαζόμαστε στενά με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για την ευημερία των ζώων. Κάνω ακόμη κάποια εθελοντική εργασία για την Παγκόσμια Εταιρία Προστασίας Ζώων (WSPA). Πιο συγκεκριμένα, ασκώ καθήκοντα συμβούλου και λομπίστα για λογαριασμό τους, για μια σημαντική πρωτοβουλία για την οποία ενεργούν ως γραμματεία.


Η πρωτοβουλία για μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ευημερία των Ζώων (UDAW) στοχεύει στην επίτευξη της παγκόσμιας αναγνώρισης της ευημερίας των ζώων που έχουν την ικανότητα να αισθάνονται, και την αναγνώριση της ευημερίας των ζώων ως σημαντικό ζήτημα που αποτελεί μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης των εθνών ανά τον κόσμο.


Η Οικουμενική Διακήρυξη για την Ευημερία των Ζώων είναι μια συμφωνία μεταξύ λαών και εθνών ότι η αισθαντικότητα των ζώων αξίζει την προσοχή και το σεβασμό. Κατά συνέπεια, οι λαοί και τα έθνη οφείλουν να εργαστούν για να αποτρέψουν την κακομεταχείριση των ζώων, να αναπτύξουν και να προωθήσουν μια ανθρώπινη μεταχείριση για όλα τα ζώα που έχουν την ικανότητα να αισθάνονται.


Η UDAW θα έχει τη μορφή μιας σειράς αρχών, με έμφαση στην αναγνώριση της σημασίας της αισθαντικότητας στα ζώα ανά τον κόσμο. Θα αφορά τα ζώα στα αγροκτήματα, τα ζώα ως συντρόφους, τα καματερά ζώα, τα άγρια ζώα, τα ζώα σε αναψυχή και τα ζώα στην επιστημονική έρευνα.


Η επίτευξη αυτής της Διακήρυξης θα είναι ένα βασικό βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών για τα ζώα ανά τον κόσμο και θα δράσει ως καταλύτης για αλλαγή ως ακολούθως:


– Θέτοντας το καθεστώς της ευημερίας των ζώων ως διεθνές θέμα.
– Ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την εθνική νομοθεσία τους για την ευημερία των ζώων.
– Παρέχοντας μια νομοθετική βάση για την ευημερία των ζώων σε χώρες που δεν διαθέτουν τέτοια νομοθεσία.
– Ενθαρρύνοντας τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ζώα να διατηρήσουν την ευημερία τους στο προσκήνιο της πολιτικής τους.
– Ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση του κοινού για τη σημασία της ευημερίας των ζώων.
– Εμπνέοντας μια θετική αλλαγή στη στάση του κοινού σχετικά με την ευημερία των ζώων.


Μεταξύ των κυβερνήσεων που αρχικά υποστήριξαν την UDAW είναι αυτές της Ινδίας, της Κόστα Ρίκα, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Κένυας, των Φιλιππίνων και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις δεσμεύονται σε αυτή την υπόθεση. Επισκέφτηκα μια–δυο φορές την Αθήνα για την UDAW και η Ελλάδα υποσχέθηκε στήριξη. Αυτό ασφαλώς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το θέμα της αισθαντικότητας των ζώων αποτελεί εδραιωμένη αρχή της Ε.Ε. και όσοι βρίσκονταν στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 θα θυμούνται τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη ως Δήμαρχος για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων. Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών από 169 χώρες, έλαβε πρόσφατα μια απόφαση υπέρ της UDAW.


Ενθαρρύνοντας τη διεθνή αναγνώριση της αισθαντικότητας των ζώων, μαζί με τις αντίστοιχες ευθύνες για την ευημερία τους, η Διακήρυξη συμβαδίζει και μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων για τη Χιλιετία των Ηνωμένων Εθνών. Το θέμα της ευημερίας των ζώων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την άμβλυνση πολλών προβλημάτων που έχουμε σήμερα και μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακόλουθων θεμάτων:



• Ασθένεια. Η υπόθεση της ευημερίας των ζώων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της απειλής των παγκόσμιων ανθρώπινων πανδημιών που προέρχονται από ασθένειες των ζώων όπως η γρίπη των πτηνών και η BSE.
• Καταστροφές. Οι φυσικές καταστροφές γίνονται χειρότερες όταν οι άνθρωποι χάνουν τα ζώα από τα οποία εξαρτώνται, και οι άνθρωποι που υφίστανται τις καταστροφές δεν εγκαταλείπουν εύκολα τα ζώα τους. Οι καταστροφές μπορούν μειωθούν και οι επιδράσεις τους να είναι λιγότερες εάν η ευημερία των ζώων ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη της στρατηγικής που αφορά τη διαχείριση των καταστροφών.
• Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή περισσότερων βιώσιμων αγροτικών πρακτικών συμπεριλαμβάνει αναγκαστικά την αντιμετώπιση των αναγκών για την ευημερία των ζώων.
• Ασφάλεια Τροφής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν χωρίς ασφάλεια τροφής. Διασφαλίζοντας την υγεία και την ευημερία των ζώων που χρησιμεύουν ως τροφή, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά και η φτώχεια να εξαλειφθεί περισσότερο.
• Κοινωνική Ανάπτυξη. Η διασύνδεση ανάμεσα στην εκμετάλλευση των ζώων και την ανθρώπινη βία είναι καλά τεκμηριωμένη. Η συμπερίληψη της ευημερίας των ζώων στην εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τις πρωτοβουλίες για την κοινωνική ανάπτυξη που στοχεύουν στη μείωση των πράξεων βίας στις κοινότητες ανά τον κόσμο.


Με δυο λόγια, η ευημερία των ζώων συνδέεται αναπόφευκτα με την ανθρώπινη ευημερία, και αντίστροφα. Συνδέεται, επίσης, άμεσα με την ανθρώπινη πρόοδο, την ανάπτυξη του βιοπορισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.


Επιπλέον, ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων των κλιματικών αλλαγών, αρχίζουμε επιτέλους να αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η φροντίδα του πλανήτη μας- κι αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ζώα που ζουν σε αυτόν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημίες και δεινά.


Διαβάστε ακόμα


Υπογράψτε την αίτηση του UDAW


UDAW: Η εκστρατεία



Αφιέρωμα: νέα δικαιώματα, πρόσφατα άρθρα
Ετικέτες: , , ,

|
0 σχόλια »

σχολίασε