ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

νέα δικαιώματα

Εισαγωγή – Νέα δικαιώματα


Σχεδόν πανταχού παρόν: από τα ανθρώπινα δικαιώματα ως τα δικαιώματα των ζώων, από τα δικαιώματα μειονοτήτων ως τα θρησκευτικά δικαιώματα, από το δικαίωμα σε ένα βασικό εισόδημα ως το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος περί δικαιωμάτων συνενώνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αριστερά και δεξιά, ακόμα και όσες πολιτικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι υπερβαίνουν αυτό το διαχωρισμό. Όποια και αν είναι η πολιτική χρήση της, η έννοια των ‘νέων δικαιωμάτων’ περικλείει μία δυνητικά ριζική μεταμόρφωση του πεδίου της δημοκρατίας. Αμφισβητεί, δηλαδή, τις κύριες κατηγορίες στη βάση των οποίων έχει οργανωθεί η μοντέρνα δημοκρατία, ανατρέπει, με άλλα λόγια, τους διαχωρισμούς πολίτης/ξένος, δημόσιο/ιδιωτικό, άνδρας/γυναίκα, μέσα/έξω, κοκ. Τα ‘νέα δικαιώματα’ εγείρουν την υπόσχεση της απεριόριστης ενσωμάτωσης. Το αφιέρωμα ερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει η έννοια των νέων δικαιωμάτων για τη δημοκρατική θεωρία και πράξη.


Ulrich Beck – Δικαιώματα: Πέρα από τον μεθοδολογικό εθνικισμό

Ο Ulrich Beck, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κοινωνιολόγους της σύγχρονης εποχής, προτείνει την επανεξέταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υπερεθνικό επίπεδο, ώστε όλοι όσοι επηρεάζονται από μία συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην παραγωγή της.

διαβάστε περισσότερα…


Bonnie Honig – Η ώρα των δικαιωμάτων: Αναδυόμενες σκέψεις σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Μοιάζει δεδομένο ότι τα ‘νέα’ δικαιώματα είναι κάποιου είδους αφετηρίας, αλλά η σημασία που προσδίδει η πολιτική θεωρία σε αυτήν μπορεί να είναι παραπλανητική, υποστηρίζει η Bonnie Honig. Τα νέα δικαιώματα διαταράσσουν τη χρονολογική σειρά. Μας εμπλέκουν σε πολλαπλά χρονοδιαγράμματα και μας παγιδεύουν στις προστριβές της αλληλεπίδρασής τους.

διαβάστε περισσότερα…


Michael Geist – Η αρχή της ανοιχτής πρόσβασης

Η υλοποίηση της αρχής της ανοιχτής πρόσβασης, εξηγεί ο Michael Geist, απαιτεί βραχυπρόθεσμα τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης πρόσβασης του κοινού στη γνώση, με την υιοθέτηση πιο ανοιχτών προσεγγίσεων σε ό, τι αφορά στη δημοσιοποίηση. Μακροπρόθεσμα, το κοινό θα μπορεί να αναμένει ότι αυτή η γνώση θα είναι γρήγορα διαθέσιμη και έτσι θα διευκολύνουμε τη δημιουργία μιας καλύτερα ενημερωμένης κοινωνίας, με βαθύτερη γνώση.

διαβάστε περισσότερα…


Sir David Madden – Για μια οικουμενική διακήρυξη για την ευημερία των ζώων

Ο Sir David Madden επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία για μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ευημερία των Ζώων (UDAW) με στόχο την επίτευξη της παγκόσμιας αναγνώρισης της ευημερίας των ζώων που έχουν την ικανότητα να αισθάνονται, και την αναγνώριση της ευημερίας των ζώων ως σημαντικό ζήτημα για την παγκόσμια κοινωνικής ανάπτυξης

διαβάστε περισσότερα…


Paola Cavalieri – Ζώα: Για μια διευρυμένη θεωρία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Τι μπορεί να σημαίνει η διεύρυνση των θεμελιωδών δικαιωμάτων πέρα από τα όρια του είδους μας, ρωτά η Paola Cavalieri. Κυρίως, την αντιμετώπιση των ζώων σαν υποκείμενα νομικών δικαιωμάτων και συνεπώς, την απαγόρευση όλων των πρακτικών εκμετάλλευσης, οι οποίες σήμερα επιτρέπονται από την ισχύουσα θέση τους.


διαβάστε περισσότερα…


Josef Bordat – Ζώα, άνθρωποι, πρόσωπα: Προβληματικές επιπτώσεις της θεωρίας του Singer για τα ‘δικαιωμάτων των ζώων’

Ο Josef Bordat εγείρει δύο κριτικές παρατηρήσεις σχετικά με τη θεωρία του Peter Singer για τα δικαιώματα των ζώων: την εξομοίωσης των ζώων και των ανθρώπινων πλασμάτων και το διαχωρισμό των ανθρώπινων πλασμάτων ‘σε διάφορετικές κατηγορίες’.

διαβάστε περισσότερα…


Χαρά Κούκη – Νέα δικαιώματα πέρα από λάθη και σωστά

Ο πολιτισμός των δικαιωμάτων διαμορφώνεται συνεχώς με βάση ένα συνδυασμό περασμένων γεγονότων και φόβων, σημερινών συνθηκών, μελλοντικών προοπτικών και ελπίδων, σημειώνει η Χαρά Κούκη. Όταν τα βλέπουμε ως προκατασκευασμένες δομές που μας κληροδοτήθηκαν για να ταξινομούμε γεγονότα και ανθρώπους, τότε τα δικαιώματα γίνονται μια συντηρητική και περιοριστική άποψη.

διαβάστε περισσότερα…


Εύα Γαρμπή – Ψηφιακά δικαιώματα: Οι δυνάστες και οι σωτήρες τους

H αντιδραστική νομοθεσία για το κοπυράιτ και η τεχνολογία για το DRM (Διαχείριση των Ψηφιακών Δικαιωμάτων) επιφέρουν, υποστηρίζει η Εύα Γαρμπή, ισχυρό πλήγμα στις ελευθερίες των ανθρώπων, αποστερώντας τους από φυσικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

διαβάστε περισσότερα…