ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Αποτελέσματα έρευνας συντονιστών διαδικτύου: Η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ


Η έρευνα έγινε σε 250 συντονιστές χειριστών που μετείχαν στις διαδικασίες εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Νοέμβριο του 2007. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, τη συλλογή των απαντήσεων και εξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας χρησιμοποιήθηκε από το Τμήμα Διαδικτύου, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το Re-public, το ανοικτό λογισμικό limesurvey. Από τους 250 συντονιστές, 138 συμπλήρωσαν όλες τις ερωτήσεις, και 9 μόνο κάποιες από αυτές.


Η έρευνα έχει δύο στόχους:

Πρώτον, την καταγραφή και αξιολόγηση της εμπειρίας των συντονιστών που συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου.

Δεύτερον, μια αρχική διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών για πιο συνεχή συμμετοχή τους σε ανάλογα εγχειρήματα.


Ο βαθμός ολοκληρωμένης απόκρισης είναι ικανοποιητικός για online έρευνα αφού έφτασε στο 55% επί του συνολικού πληθυσμού (137/250), μέσα σε διάστημα 10 περίπου ημερών.


Με μια φράση


Η ανοικτή εκλογή προέδρου άφησε θετικές εντυπώσεις οι οποίες προκαλούν αυξημένες προσδοκίες συμμετοχής στην πλειοψηφία των συντονιστών που είναι διατεθειμένη να αφιερώσει σημαντικό χρόνο στην υλοποίηση νέων δράσεων.


Η θετική αξιολόγηση είναι καθολική


Η εμπειρία της συμμετοχής στην διαδικασία εκλογής προέδρου αξιολογείται καθολικά (94%) ως σημαντική από τους ίδιους τους συντονιστές χειριστών που συμμετείχαν τον Νοέμβριο του 2007.


Ανθρώπινο κεφάλαιο και συνεργασία. Γνώση και συνεργασία του ανθρώπινου κεφαλαίου το κλειδί της επιτυχίας.


Το όλο εγχείρημα της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και τους φίλους ήταν, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, εξαιρετικά πρωτότυπο και πολύπλοκο. Για την υλοποίηση του ασχολήθηκαν 34.000 άνθρωποι που συνεργάστηκαν σε αρκετά συμπιεσμένο χρονικό διάστημα.


Οι 250 συντονιστές των χειριστών είχαν κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Για τον συντονισμό των χειριστών ήρθαν σε επαφή, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, με πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικές θέσεις.


Γενικά συνεργάστηκαν αρκετά ικανοποιητικά με όλους. Σε όλες τις περιπτώσεις διαφορετικών συνεργασιών τα ποσοστά καλής και μάλλον καλής συνεργασίας ξεπέρασαν τις 70 ποσοστιαίες μονάδες.


Η απόλυτα θετική αξιολόγηση της συνεργασίας των συντονιστών με χειριστές (96%) και με άλλους συντονιστές (92%) είναι εντυπωσιακή. Στα ίδια υψηλά επίπεδα ανέρχεται και η συνεργασία με το τμήμα διαδικτύου και πληροφορικής (87% με 68 καλή και 18 μάλλον καλή). Το ίδιο ισχύει, με μικρές αποκλίσεις, για τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (85% με 55 καλή και 27 μάλλον καλή).


Η συνεργασία με τις εταιρίες χαρακτηρίστηκε καλή και μάλλον καλή σε ποσοστό 73%. Ωστόσο, αυτή χαρακτηρίστηκε καλή από το 39% των συντονιστών ενώ σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους συντονιστές, στους χειριστές και στο τμήμα πληροφορικής, η καλή συνεργασία ξεπερνά το 50%. Ακριβώς αυτό παρατηρούμε και στη συνεργασία με το call center την οποία αποτιμούν ως καλή το 37% και μάλλον καλή το 35% των συντονιστών χειριστών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.


Θετική συμβολή είχαν οι γραπτές οδηγίες που συνεχώς συντάσσονταν και αποστέλλονταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS καθώς 76% των συντονιστών δηλώνουν πως τους βοήθησαν πολύ (32%) και αρκετά (43%). Παρόλα αυτά, σχεδόν 1 στους πέντε απάντησαν ότι οι οδηγίες τους βοήθησαν λίγο.


Το δίκτυο (34%) και οι υπολογιστές (31%) αποτέλεσαν τον βασικό πονοκέφαλο των συντονιστών καθώς ξεχωρίζουν ως οι δύο κυριότερες πηγές των προβλημάτων. Αντίθετα, η τεχνική υποστήριξη, οι χειριστές, οι αποστάσεις, οι χώροι των εκλογικών κέντρων και άλλοι παράγοντες συγκέντρωσαν αμελητέες, πολύ κάτω του 10%, αναφορές.


Αναμφίβολα οι συντονιστές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πληθώρα προβλημάτων σε συνθήκες κρίσεως. Το διακύβευμα της εκλογής προέδρου βρισκόταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για περισσότερο από ένα μήνα. Μάλιστα, οι τεχνικές και οργανωτικές παράμετροι του εγχειρήματος κατέλαβαν ουκ ολίγες αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σε αυτές τις συνθήκες είχε μεγάλη σημασία οι συντονιστές να εφαρμόσουν τις οδηγίες, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και κυρίως να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αυτό έγινε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 41% των συντονιστών αξιοποίησε κυρίως τις γνώσεις του για να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα. Κάτι που συμφωνεί και με τις αποκρίσεις στην ανοικτή ερώτηση σχετικά με το πώς οργάνωσαν την δουλειά. Εκεί, το συμπέρασμα είναι πως η διανομή και εγκατάσταση του υλικού έγινε με πολλή προσωπική εργασία τις 2 τελευταίες ημέρες.


Μελλοντικές προοπτικές


Το γεγονός ότι περισσότεροι από 6 στους 10 συντονιστές (64%) θεωρούν την αίσθηση της συμμετοχής ως το μεγαλύτερο όφελος που αποκόμισαν από την ανάμειξη τους στην όλη διαδικασία τεράστια σημασία. Στο ίδιο θέμα, μόλις 3 στους 10 προέβαλαν την τεχνική εμπειρία (28%), ενώ η χρηματική αποζημίωση έλαβε μηδενικές αναφορές.


Ζητήσαμε τη γνώμη των συντονιστών σχετικά με τα έργα που θα μπορούσαν στο μέλλον να ωφεληθούν περισσότερο από την εμπειρία της εκλογής προέδρου. Η συστηματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κεντρική πολιτική ξεχώρισε με 43% έναντι της ολοκληρωμένης επικοινωνίας με μέλη και φίλους σε τοπικό επίπεδο (21%), της δικτύωσης των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ με τον τεχνικό εξοπλισμό (18%) και της πολιτικής δραστηριοποίησης των Εθελοντών Διαδικτύου (16%).


Στην ερώτηση για το ποιο έργο πρέπει να έχει άμεση προτεραιότητα, ανεξάρτητα από αυτά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την τεχνογνωσία, η επικοινωνία με μέλη και φίλους (31%) και η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην κεντρική πολιτική (29%) συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των προτιμήσεων των συντονιστών χειριστών.


Το εγχείρημα της εκλογής προέδρου έφερε στην επιφάνεια πολιτικές διαδικασίες ασυνήθιστες για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ανέδειξε στη συνείδηση όλων τη βιωμένη εμπειρία μιας ανοικτής διαδικασίας όπου η χρήση νέων τεχνολογιών από ανθρώπους που γνωρίζουν και θέλουν να συμμετέχουν έπαιξε ρόλο κλειδί. Αυτή η εμπειρία αυξάνει την επιθυμία όσων την έζησαν να συμμετέχουν περισσότερο στις πολιτικές διαδικασίες και δράσεις του ΠΑΣΟΚ (64%), ενώ ακριβώς ένας στους τρεις σημειώνει πως επιθυμεί να συμμετέχει το ίδιο όπως και πρίν. Αυτό είναι και το σπουδαιότερο ίσως εύρημα από την ποσοτική έρευνα. Το γεγονός επίσης ότι σχεδόν 7 στους 10 συντονιστές έχουν την πρόθεση να αφιερώσουν από μια έως και περισσότερες από 5 ώρες την εβδομάδα σε οποιοδήποτε στόχο, τονίζει ακόμα περισσότερο τη θετική διάθεση και τις προσδοκίες που δημιουργούνται. Ωστόσο, για μια πληρέστερη γνώση του τι χρειάζεται να γίνει για να αξιοποιηθεί συστηματικότερα η συγκυρία και να διαχυθούν ευρύτερα αυτές οι πρακτικές θα απαιτήσει την συμπλήρωση της παρούσας έρευνας με κάποια ποιοτικά στοιχεία από επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σε βάθος με αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα συντονιστών χειριστών.


Τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά του προφίλ των συντονιστών έχουν ως εξής: Άνδρες 78% , ηλικίας έως και 44 ετών (88%), όπου οι περισσότεροι εργάζονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ή είναι φοιτητές, ενώ 6 στους 10 είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.


Κατεβάστε τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας (raw data)


Δείτε το ερωτηματολόγιο της έρευνας



Αφιέρωμα: πρόσφατα άρθρα

|
0 σχόλια »

σχολίασε