ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Wiki politics


wikileaks

Η εξέλιξη της υπόθεσης Wikileaks τραβά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον παγκοσμίως. Το Wikileaks καθίσταται το πρωταρχικό σημαίνον μέσω του οποίου παλιές συζητήσεις αρθρώνονται εκ νέου και παλιοί αγώνες αναζωπυρώνονται: οι συζητήσεις για τις ελευθερίες στο Διαδίκτυο, για τα ψηφιακά δικαιώματα, τις πολιτικές χρήσεις των συνεργατικών εργαλείων, για τον έλεγχο των ψηφιακών δικτύων. Αυτή η ειδική έκδοση με τίτλο “Η πολιτική των Wiki” δημοσιεύθηκε αρχικά πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά η υπόθεση του Wikileaks της προσέδωσε νέα σημασία. Αποφασίσαμε να επανεξετάσουμε το θέμα αυτό με την προσθήκη νέων κειμένων που αποσκοπούν σε μια κριτική ανάλυση του φαινομένου Wikileaks. Το κύριο ερώτημα που θέτει το αφιέρωμα θα μπορούσε τώρα να είναι: “Υπάρχει κάτι το ‘wiki’, στo Wikileaks;”


Η υπόσχεση του Ίντερνετ για περισσότερη δημοκρατία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απραγματοποίητη. Είναι ακόμα αμφίβολο κατά πόσο η χρήση νέων συνεργατικών μέσων (wikis, ιστολόγια, φόρουμ, mailing lists, podcasting, βίντεο) μπορεί να μεταμορφώσει τους υπάρχοντες τρόπους άσκησης πολιτικής και αν οι αυξανόμενες προοπτικές για μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ενεργών πολιτών. Είναι ίσως απαραίτητο να ξεκινήσουμε από το συγκεκριμένο: τα wiki politics (πολιτικές μέσα από πλατφόρμες συνεργασίας) είναι ένας όρος που περιλαμβάνει υπάρχουσες πρακτικές οι οποίες γεννούν άμεσα νέες δημοκρατικές μορφές. Παράγουν μία συγκεκριμένου τύπου πολιτική συμμετοχή –οριζόντια και ισότιμη– που βασίζεται στις αρχές της αποκέντρωσης και της ανοιχτής πρόσβασης. Το αφιέρωμα θα ερευνήσει τα ανοίγματα που υπόσχεται η έννοια των wiki politics για τη δημοκρατική θεωρία και πράξη.




Αφιέρωμα: wiki politics, εισαγωγή
Ετικέτες: ,

|
2 Σχόλια »

2 σχόλια

  1. Ο/Η Τ.Ο Πεύκων Θεσσαλονίκης » Wiki politics :
    February 4th, 2011 at 20:09

    […] τώρα να είναι: “Υπάρχει κάτι το ‘wiki’, στo Wikileaks;”διαβαστε περισσοτερα WordPress Theme .::. ΠΑΣΟΚ Ανοιξη .::. Υλοποιημένο από το […]


  2. Ο/Η manthost :
    March 22nd, 2011 at 17:40

    Πολυ ωραια να πω λοιπον κι εγω την γνωμη μου, γιατι μετα τα σημερινα νεα φανταζομαι θ αναψει η συζητηση:
    Το wikileaks προχωραει μεν σε αποκαλυψεις πλην ομως δεν ανακαλυπτει και την πυριτιδα. Ειναι νεο δηλαδη για οσους εχουν εστω και μια μικρη μορφωση η σταση των Σαουδαραβων σε σχεση με το Ιραν; Καθε αποκαλυψη δεν κομιζει γλαυκας εν αθηναις αντιθετα κοινοποιει θεσεις τις οποιες αν και τις γνωριζαμε εν τουτοις πρωτη φορα παυουν να ειναι ταμπου, ξεφευγουν απο την παραφιλολογια και αποκτουν επισημη μορφη, σε επιπεδο μαλιστα μυστικης διπλωματιας.
    Το παραδοξο μαλιστα ειναι οτι καποια απο αυτα για εναν περιεργο λογο ειναι καταφανεστατα ψευδη. Ειναι δυνατον φερ ειπειν να ειναι αδιαφορο για την Αμερικανικη ηγεσια αν θα ειναι πρωθυπουργος ο Κωστας Καραμνλης η ο Γεωργιος Παπανδρεου. Χωρις να αξιολογω την σταση του ενος η του αλλου σε θεματα ξωτερικης πολιτικης καταφανως ομως εξυπερετουν διαφορετικους πολιτικους σχεδιασμους. Ο ενας συντασσεται με την εξωτερικη πολιτικη της Αμερικης και στην Ρωσια συζητα την Ευρωαπικη της προοπτικη και ο αλλος στοχευε σε μια διπλωματια Ρωσοφιλη και κριτικη απεναντι στα Αμερικανικα σχεδια.
    Καταληγω στο συμπερασμα οτι οι διαρροες ειναι σκοπιμες και μαλιστα απο αυτους που φερονται ως θυματα καθοτι εξυπηρετουν αμεσα καθε πολιτικο τους σχεδιασμο. Υπαρχει περιπτωση ο Μπανκι Μουν να προβει σε καμια “ταρζανια” μετα τις δημοσιευσεις; Να ζητησει παλι η Σαουδικη Αραβια επεμβαση στο Ιραν; Οφελημενα ειναι μονον τ Αμερικανικα Τhink Tank που προωθουν το πολιτικο τους σχεδιασμο, εκθετοντας συμμαχους και κυριως μη φεροντας καμια ευθυνη για τις αποκαλυψεις καθοτι επεσαν δηλωνουν θυματικα ηλεκτρονικης απατης.
    Θα μπορουσε ποτε η φτωχη και ατιμη Ελλαδα να πραξει το αντιθετο χωρις να καταστει διεθνως γραφικα ανευθυνη;; Οχι φυσικα!
    Γιατι λοιπον η Μηδεια σημερα φονευει τα παιδια της;


σχολίασε