ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Κάλεσμα – Αναπαραστάσεις της κρίσης / Αναπαραστάσεις του χρέους


Η παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ιστορικά μοναδική γιατί δεν προέκυψε από μια κρίση στην βιομηχανική παραγωγή ή μια κατάρρευση της αγοράς κεφαλαίων, αλλά από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών σταμάτησε τις πληρωμές για την εξόφληση των στεγαστικών δανείων του.

Η κρίση ανέδειξε το βαθμό στον οποίο τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα έχουν διεισδύσει στις συναλλαγές της καθημερινής μας ζωής: κατοικία, συντάξεις, ασφάλιση και κατανάλωση. Η απότομη κατάρρευση της, στηριγμένης στο χρέος, ραγδαίας οικονομικής ανόδου και η συσχετιζόμενη επιδείνωση στις αγορές κεφαλαίων και προϊόντων έθεσαν σε αμφισβήτηση κάποιες αφηγήσεις που συνδέθηκαν με την οικονομική ανάπτυξη, όπως η ‘εκδημοκρατισμένη χρηματοπιστωτική ανάπτυξη’ και το ‘έθνος-μετόχων’.


Η πρωτόγνωρη επέμβαση των κυβερνήσεων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων για να ‘σώσουν το σύστημα’ μέσω της χορήγησης τεράστιων δημόσιων κεφαλαίων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα για το πώς αναπαρίσταται η σημερινή κρίση και για το πώς επιτρέπει ή και αποκλείει τη συζήτηση για μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση της οικονομίας. Ενώ δεν έχει ακόμα προκύψει μια κυρίαρχη αφήγηση για τα αίτια της κρίσης, οι ευθύνες συνήθως αποδίδονται είτε στην απειρία μερικών τραπεζών, την απληστία ορισμένων στελεχών επιχειρήσεων, ή στην απερισκεψία των δανειοληπτών της αγοράς ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου. Η άσκηση πολιτικής είναι ακόμα προσανατολισμένη στην ‘διάσωση της οικονομίας’ μέσω μεγαλύτερης ή μικρότερης κρατικής παρέμβασης. Ως τώρα, δεν έχει ασκηθεί ευρεία κριτική ούτε απέναντι στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στο χρέος, ούτε απέναντι στην αναδιάρθρωση των αγορών κεφαλαίου και τις νέες μορφές ιδιοκτησίας, επενδύσεων, και χρηματοπιστωτικής δύναμης που προωθήθηκαν από την νέο-φιλελεύθερη σκέψη.


Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συγκυρία, το αφιέρωμα θα προσπαθήσει να διερευνήσει πώς σχηματίζονται οι αφηγήσεις γύρω από την κρίση, τις ιστορίες και τις γενεαλογίες τους, ενώ θα επικεντρωθεί στον κρίσιμο ρόλο του χρέους διάφορων θεσμών που θεμελιώνει το σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και τη σημερινή κρίση. Πιθανή θεματολογία:


  • Η χρηματο-οικονομική συσσώρευση και η παραγωγή νέων υποκειμένων. Πώς έχουν μετασχηματιστεί βασικές αντιθέσεις -όπως εργασία / κεφάλαιο, μισθοί / κέρδος- με την επένδυση του οικιακού πλούτου στην αγορά κατοικίας, στις χρηματιστηριακές αγορές, και ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων.
  • Μπορούμε να μιλήσουμε για μια διαπλοκή ΜΜΕ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων; Ποιος είναι ο ρόλος της χρήσης διάφορων μέσων επικοινωνίας, όπως τηλεοπτικές εκπομπές reality για επενδύσεις σε κατοικίες, οδηγοί προσωπικής χρηματοδότησης, ειδικά ένθετα εφημερίδων, στην προώθηση της ιδέας της εκδημοκρατισμένης χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης;
  • Πώς ο χρηματοπιστωτικός έλεγχος της αγοράς κατοικίας και η οικονομική κρίση έχουν μετασχηματίσει τις έννοιες της κατοίκησης και της κατοικίας.
  • Συγκριτικές αναλύσεις διάφορων μορφών χρέους: η κρίση του χρέους του παγκόσμιου νότου, αναγκαστική εργασία και παραγωγή, και μορφές υποθήκευσης.
  • Σύγχρονες ηθικές αντιλήψεις για τις έννοιες του ‘χρέους’ και της ‘οφειλής’. Υπάρχουν δυνατότητες για κοινωνικές κινητοποιήσεις γύρω από θέματα ‘οφειλών’ και ‘κατασχέσεων’ περιουσίας; Τεχνολογίες για την συλλογή των οφειλών δανειοληπτών.


Τα άρθρα πρέπει να έχουν μέγεθος περίπου 1,500 λέξεις .



Στείλτε τα άρθρα σας σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση:

arlen.dilsizian AT gmail.com

Προσκεκλημένος editor : Arlen Dilsizian



Προθεσμία αποστολής κειμένων: 30 Απριλίου 2009



Αφιέρωμα: κάλεσμα
Ετικέτες:

|
0 σχόλια »

σχολίασε