ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Paul Chatterton – Το Σχέδιο Β του Leeds. Ένα μανιφέστο για την μελλοντική πόλη


Paul Chatterton

Κλιματική αλλαγή, τέλος του φθηνού πετρελαίου, επισιτιστική κρίση, πολιτικοί που δεν νοιάζονται ή δεν ακούν, εκλογές που δεν αλλάζουν τίποτα, τραπεζίτες που παίρνουν μπόνους και τρέχουν, δουλειές στον τομέα των υπηρεσιών που εξαφανίζονται ως δια μαγείας, συμβούλια που πουλούν τα οικογενειακά ασημικά και φλερτάρουν με τον ιδιωτικό τομέα, μεταπράτες που τεμαχίζουν τους εμπορικούς δρόμους μας μετατρέποντάς τους σε πόλεις φαντάσματα. Η λίστα των δεινών που οι βρετανικές πόλεις αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες, μοιάζει πολύ ανησυχητική. Με όλες αυτές τις προκλήσεις, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πόλεις για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι, που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανθίσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, που θα είναι ανοιχτοί και δημιουργικοί χώροι για όλους μας; Ποιος έχει τις ιδέες, τις ικανότητες και το πάθος για να μας βγάλει από αυτό το χάος; Χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Β!


Το Σχέδιο Β βασίζεται σε μια παλιά απλή ιδέα: ότι το μέλλον ανήκει σε όλους μας και επομένως η δημιουργική ενέργεια όλων είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο δίκαιο, ισότιμο, βιώσιμο και αίσιο μέλλον για τις πόλεις μας.


Έτσι διαμορφώθηκε η ιδέα για το Σχέδιο Β του Leeds. Πηγάζει από μια πρόταση για επιχορήγηση που υπέβαλα στο Philip Leverhulme Trust για το πρόγραμμά τους Artist in Residency τον Μάιο του 2008. Επικοινώνησα με τον Jai Redman από το HUT Collective και είμαστε σε επαφή τα τελευταία χρόνια με αφορμή το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για τον τρόπο που οι πόλεις έχουν αλλάξει μέσα σε μια δεκαετία, για το ποιος ηγείται αυτών των αλλαγών, ποιοι είναι οι νικητές και οι ηττημένοι. Επινοήσαμε ένα συνεργατικό πρόγραμμα που θα μας επέτρεπε να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα σε βάθος. Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να εξετάσουμε τις σχέσεις εξουσίας σε τοπικό επίπεδο και τις διαμάχες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη αστική αναγέννηση, μεταβάλλοντας τη στάση απέναντι στο δημόσιο χώρο, καθώς και τα επίπεδα της δημόσιας δέσμευσης που κάνουν μια πόλη σαν το Leeds να αλλάζει.


Στη Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Leeds, είμαι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τις Πόλεις και την Κοινωνική Δικαιοσύνη και γράφουμε και ερευνούμε γι’ αυτά τα θέματα εδώ και αρκετά χρόνια. Συμμετέχω επίσης σε ένα δίκτυο της πόλης που λέγεται Love It Share It (Αγάπησέ την, Μοιράσου την), το οποίο εξερευνά νέα πρότυπα για το πώς η αστική αναγέννηση μπορεί να επιχειρηθεί στο μέλλον. Μας ευχαρίστησε που το ίδρυμα προσέλαβε τους φοιτητές και έτσι εντάξαμε τον Jai στο διδακτικό πρόγραμμα σπουδών μέσω MA για τον ʺΑκτιβισμό και την Κοινωνική Αλλαγήʺ. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ερευνήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό, τη βιωσιμότητα, τον δημόσιο χώρο, τον νεοφιλελευθερισμό, την αναγέννηση και το αστικό μέλλον. Εγκαινιάσαμε μια σειρά από επισκέψεις επαγγελματιών στην ιστοσελίδα έτσι ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αλλαγή που υφίσταται το Leeds.


Οι επισκέψεις, οι δημόσιες συζητήσεις και τα σεμινάρια μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της κυρίαρχης, δοκιμασμένης προσέγγισης για τη διοίκηση του Leeds και για την ανησυχητική έλλειψη προβληματισμού για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Αυτό είναι το Σχέδιο Α, βασισμένο στην ασταμάτητη οικονομική ανάπτυξη στο μικρεμπόριο, τη ζωή στο κέντρο της πόλης, τον τομέα της φιλοξενίας και των υπηρεσιών. Μολονότι οι δραστηριότητες αυτές έχουν αναμφίβολα μεταμορφώσει τις βόρειες πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες από τις ρυπαρές βιομηχανικές ρίζες τους, έχουν αντικατασταθεί από μια άλλη σειρά δραστηριοτήτων άκρως αμφισβητούμενων για το αστικό μέλλον μας. Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση του χρέους κι έχει ζημιώσει το οικοσύστημά μας και την ευημερία μας μέσα από τον έντονο ανταγωνισμό στάτους που δημιουργεί. Ο τομέας υπηρεσιών τύπου Mc Jobs τείνει να δημιουργεί εργαζόμενους που δουλεύουν πολύ και αμείβονται λίγο και καθώς τα ενοίκια εξακολουθούν να ανεβαίνουν, λιγοστεύουν οι ευκαιρίες για τους ανεξάρτητους μικρεμπόρους και επιχειρηματίες. Η γη και τα κτίρια περνούν στα χέρια των ασφαλιστικών εταιριών, δημιουργώντας κερδοσκοπικές φούσκες, ανεβάζοντας την αξία της γης και μειώνοντας τον τοπικό έλεγχο. Λωρίδες γης μένουν άδειες καθώς οι αναπτυξιακές εταιρίες περιμένουν την ανάκαμψη της αγοράς, αντί να υπόκεινται σε κοινωνική χρήση για τους ανθρώπους της πόλης. Το Σχέδιο Α βρίσκεται ακόμη σταθερά στη θέση του οδηγού.


Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων είναι πρωταρχικής σημασίας. Θελήσαμε να ερευνήσουμε τι θα σήμαιναν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις για το Leeds ρωτώντας όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα Σχέδιο Β για το Leeds; Οι φοιτητές εγκαινίασαν μια μέρα κοινωνικής χαρτογράφησης κατά την οποία προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν, χρησιμοποιώντας τα ειδικά βιβλία για το ʺΣχέδιο Β ʺ, σε τι θα συνίστατο ένα διαφορετικό Leeds. Για πολλές μέρες, τον Μάιο του 2009, οι φοιτητές ρώτησαν εκατοντάδες ανθρώπους για τις ιδέες τους. Εγκαινιάσαμε επίσης έναν αριθμό εργαστηρίων για ομάδες που γνωρίζαμε, προκειμένου να τις ρωτήσουμε τις ιδέες τους. Η κορύφωση αυτών των ερευνών είναι το Μανιφέστο του Σχεδίου Β που υπάρχει σ’ αυτό το βιβλιαράκι και στην ιστοσελίδα.


Ο αρχικός στόχος μας ήταν να το προβάλουμε σε ένα φυσικό χώρο, αλλά καταλάβαμε ότι αυτό δεν θα μας επέτρεπε να έχουμε την απήχηση που θέλαμε. Οι άνθρωποι μπορεί να μην επισκέπτονταν έναν τέτοιο χώρο και τελικά θα ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουμε μια τοποθεσία αρκετά κεντρική και προσιτή. Φτιάχνοντας το Μανιφέστο διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος με τον οποίον θα το διαδίδαμε έπρεπε να αντανακλά τις ιδέες που περιείχε. Ο Jai πρότεινε να τυπώσουμε το Σχέδιο Β σε τεράστιες αστραφτερές κίτρινες οργανικές τσάντες, ένα ωραίο προϊόν που οι άνθρωποι θα έπαιρναν μαζί τους, που θα ήταν ταυτόχρονα προκλητικό, θα αποτελούσε τροφή για σκέψη και θα ήταν χρήσιμο! Τελικά, βγάλαμε πάνω από εκατό χειροποίητες τσάντες στο κέντρο του Leeds την Παγκόσμια Ημέρα για το Κλίμα, τον Οκτώβριο του 2009 και παραδώσαμε περίπου μια ντουζίνα σε σημαντικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης τον Νοέμβριο.


Ο στόχος πίσω από το Σχέδιο Β ήταν να δημιουργήσουμε ένα συνεργατικό καλλιτεχνικό σχέδιο που θα μπορούσε να γεννήσει νέους τρόπους για την κατανόηση, την προβολή και τη δράση σε παλιά προβλήματα. Ποιος ξέρει όμως τι θα απογίνουν οι ιδέες μας; Θα το μάθουμε ποτέ; Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αντιδράσεις στα σχέδια μας και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να γράφουν σχόλια στην ιστοσελίδα μας. Κυρίως, όμως, τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση του Σχεδίου Β εδώ και τώρα στις καθημερινές ζωές μας- με όποιον τρόπο νομίζουν ότι μπορούν να συμβάλουν. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας. Μόνο αν ελευθερώσουμε τη δημιουργική ιδιοφυΐα του καθένα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο, ισότιμο και αίσιο μέλλον για όλους μας.



Παράρτημα: Το Σχέδιο Β. για το Leeds. Ένα Μανιφέστο


1) Θα βάλουμε λίπασμα οργανικής προέλευσης στο κέντρο της πόλης, επιστρέφοντας τους μαζικούς πόρους του στο υπέδαφος της κοινότητας. Οι εξωτερικές εκτάσεις θα κρατήσουν τον έλεγχο των πόρων τους.

2) Οι ιδιωτικές τράπεζες θα γίνουν δημόσιες τράπεζες σπόρων. Θα ενεργούν ως κέντρα διανομής σπόρων και φυτοκομικών πόρων.

3) Θα υπάρχουν πάρκα μόνο για ανθρώπους, όχι για αυτοκίνητα.

4) Ο καταναλωτικός πολιτισμός θα αντικασταθεί πλήρως από την κατανάλωση πολιτισμού.

5) Θα πάρουμε τη στέγαση από την αγορά. Οι κατοικίες θα παρέχονται συνεργατικά, στη βάση του ʺ πλήρωνε όσο ζειςʺ.

6) Ψηφιακές ενδείξεις θα τοποθετηθούν σε όλα τα νέα κτίρια με την πραγματική τιμή τους και το επίπεδο κατοίκησής τους.

7) Οι έφηβοι θα κληρονομήσουν το χρηματιστήριο σιτηρών.

8 ) Κατά τη γέννησή του, κάθε παιδί θα λαμβάνει ένα οπωροφόρο δέντρο και το δικαίωμα 3 τμ κοινής γης.

9) Θα υπάρχει ιωβηλαίο. Το Leeds θα γίνει η ʺ Πόλη της Γενναιοδωρίαςʺ. Τα χρέη όσων δεν ευθύνονται γι’ αυτά θα ακυρωθούν. Η ιστορία του δι-αστικού ανταγωνισμού θα αντιστραφεί, οι πόλεις θα ανταγωνίζονται για την ακύρωση χρεών.

10) Η ρύπανση από τις διαφημίσεις θα σταματήσει, όλοι οι διαφημιστικοί πίνακες θα γίνουν πίνακες δημόσιων ανακοινώσεων, τεχνοχώροι ή εκπαιδευτικές εκθέσεις για μάθηση εκτός σπιτιού.

11) Θα υπάρχουν χαλαρωτικά καθίσματα στους δρόμους, που δεν θα ανήκουν σε καφετέριες ή μπαρ.

12) Η πραγματική τοπική διακυβέρνηση από όλους τους πολίτες θα αντικαταστήσει τους λογιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του σημερινού δημοτικού συμβουλίου. Οι διαφορές θα συζητούνται, θα μεταβάλλονται και θα λύνονται σε χώρους δημόσιας διαβούλευσης, talking trees και μεσημεριανά γεύματα σε όλες τις γειτονιές.

13) Συμμετοχικά συμβούλια, και όχι οι εργοδότες, θα αποφασίζουν για την αξία των θέσεων εργασίας στο Leeds.




Αφιέρωμα: πόλεις σε αναταραχή
Ετικέτες: , , , ,

|
0 σχόλια »

σχολίασε