ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

José Morales Barroso – Ομότιμη ενέργεια και δίκτυα πληροφορίας


José Morales Barroso

Εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, γίνονται απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, λέει ο José Morales Barroso. Στην κοινωνία μας, η μόνη πραγματική δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι να υποκατασταθούν κυριολεκτικά οι ‘Λεωφόροι της Ασφάλτου’ από ‘Λεωφόρους της Πληροφορίας’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην ανάπτυξη και την κατανάλωση δεν θα είναι βιώσιμο, ακόμη κι αν ανακαλυφθούν πηγές ελεύθερης και ανεξάντλητης ενέργειας.



Η κοινή υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνίας


Η σύγκλιση των υποδομών θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ικανοποίηση της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, ενεργειακή αποτελεσματικότητα και κατανεμημένη παραγωγή. Με την επέκταση των οπτικών ινών σε έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής κατανάλωσης, οι τελευταίοι θα γίνουν συσκευές τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης- ο ‘Πραγματικός Μετρητής’ που απεικονίζεται στην Εικόνα 1. Η τηλεπικοινωνία θα γίνει κοινή ωφέλεια όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό ή το φυσικό αέριο, επιτρέποντας τη διαμόρφωση ενός κατανεμημένου και ελεγμένου ενεργειακού συστήματος που θα διασφαλίσει το δίκτυο του μέλλοντος, μοιράζοντας τα κόστη και λύνοντας το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους δικτυακούς κόμβους. Οι χρήστες θα απολαύσουν πιο οικονομικές υπηρεσίες, εύκολες στη χρήση και με πλούσιο περιεχόμενο. Έτσι θα υπάρξει δραστική μείωση στα κόστη των υπηρεσιών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Αναλογικά, φανταστείτε να καταναλώναμε το νερό από το μπουκάλι και να έπρεπε τώρα να εγκαταστήσουμε στα σπίτια μας βρύσες. Πόσο θα εξοικονομούσαμε αν συγκρίνουμε τα κόστη μισού λίτρου νερού από μπουκάλι και μισού λίτρου νερού της βρύσης;


Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να ανεβαίνουν και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπερφορτωμένο. Κατά συνέπεια, οι γενικές ή μερικές διακοπές ηλεκτρικού, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη σε κιλοβατώρες είναι αναπόφευκτες. Την ίδια στιγμή, η υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στην υψηλότερη αναμενόμενη ζήτηση σε ενέργεια και, ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο διάστημα υπολειτουργεί. Ο έλεγχος της ενέργειας και άλλες εξελιγμένες τεχνικές της νέας τεχνολογίας μπορούν να ενταχθούν σε μια μελλοντική στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας, με τη δημιουργία μιας μόνο υποδομής που θα παρέχει ενέργεια και πληροφορία. Είναι ένα θαύμα, μια παραδειγματική αλλαγή του 21ου αιώνα στο ενεργειακό σύστημα, που υποστηρίζεται από μια παραδειγματική αλλαγή στο σύστημα των τηλεπικοινωνιών.


FTTM

Εικόνα 1- Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας και συσκευή πρόσβασης στις τηλεπικοινωνίες


Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι ενεργειακές και πληροφορικές υποδομές μας λειτουργούν με υψηλό βαθμό αναποτελεσματικότητας και προβλημάτων. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δυναμικές ανάγκες σε ενέργεια και πληροφορία των επόμενων χρόνων. Οι έξυπνες τεχνολογίες ενέργειας μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά κέρδη σε ενεργειακή αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας επικοινωνίες διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στην παροχή ενέργειας και τους πελάτες, ανοίγοντας το δρόμο για την προσαρμογή της ενέργειας σε συνθήκες δικτύου και ενεργειακές τιμές σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ‘ανταπόκριση στη ζήτηση’ έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακό σύστημα κοινής ωφέλειας, στο οποίο η παροχή είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες.


Smart Grid

Εικόνα 2. Το ‘Έξυπνο Δίκτυο’


Το ‘Έξυπνο Δίκτυο’ βασίζεται στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών ενέργειας, στην εφαρμογή ελέγχου της ενέργειας μέσω ψηφιακών πληροφορικών συστημάτων (έξυπνοι μετρητές και έξυπνες συσκευές) που επικοινωνούν μέσω Ίντερνετ με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, της παράδοσης και των ενεργειακών απαιτήσεων του τελικού χρήστη. Το μοντέλο αυτό συνεπάγεται τη χρήση δυο ανεξάρτητων και ξεχωριστών υποδομών: του ‘Έξυπνου Δικτύου’ και του Ίντερνετ. Βλέπε εικόνα 2.


Αυτό το όραμα για μια κοινή υποδομή Ενέργειας και Επικοινωνιών θα αποφέρει κέρδος, αλλά το ‘Έξυπνο Δίκτυο’ βρίσκεται στα μισά του δρόμου. Αυτό που μένει να γίνει είναι να δημιουργηθεί μια κοινή υποδομή που θα παρέχει, αποτελεσματικά και οικονομικά, δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κάλυψη των αναγκών μιας δυναμικής αγοράς ενέργειας, και θα αποτελεί τη βάση για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, για να κάνουν επιλογές χρήσης ενέργειας με βάση το κόστος και τη διαμόρφωση των τιμών.



Intelligent Grid

Εικόνα 3. Το ‘Έυφυές Δίκτυο’


Το ‘Έυφυές Δίκτυο’ είναι μια μεγάλη λεωφόρος για την κοινή ενέργεια και πληροφορία, που κάνει το όραμα πραγματικότητα. Βλέπε εικόνα 3. Αυτή η υποδομή μπορεί να προσφέρει μια ‘γενική υπηρεσία’ που εγγυάται την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες σε όλους τους πολίτες, ακόμη κι αν ζουν σε μέρη που δεν είναι κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί, από δω και στο εξής, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι ανάγκες σε επικοινωνίες και ενέργεια μπορούν να συσσωματωθούν/ενσωματωθούν από την πρώτη μέρα. Με την ενσωμάτωση, μέσω του ‘Πραγματικού μετρητή’ εξελιγμένων αυτόνομων μονάδων μέτρησης για το φυσικό αέριο και το νερό, προκειμένου να γίνεται η διαχείριση της παροχής ενέργειας και της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο, θα μειωθεί ο φόρτος αιχμής, επιτρέποντας στη νέα αγορά ενέργειας να λειτουργήσει με πιο αξιόπιστο, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο.


Ο συνδυασμός συστήματος μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας και συσκευής πρόσβασης στις τηλεπικοινωνίες θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός ομότιμου δικτύου, έτσι ώστε να γίνεται ανταλλαγή ανάμεσα σε χρήστες και κοινές ωφέλειες, καθώς και διαχείριση της ενέργειας. Οι ενεργειακές ανάγκες προσαρμόζονται δυναμικά στη διαθεσιμότητα και την άμεση ανάγκη ενέργειας. Η διαχείριση των ενεργειακών φορτίων θα μειώσει σημαντικά την ανάγκη για ακριβές γεννήτριες μεγάλης ισχύος και καλωδιακή υποδομή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να αποτραπούν οι διακοπές ηλεκτρικού. Η σύνδεση ανανεώσιμων και καθαρότερων γεννητριών μικρής και τοπικής κλίμακας, κατανεμημένων στο δίκτυο, θα γίνει πιο οικονομική, θα ανακουφίσει το δίκτυο, θα βελτιώσει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, θα μειώσει την ανάγκη ικανότητας μετάδοσης και θα παράσχει ασφαλή περιφερειακά ενεργειακά αποθέματα.


Το νέο παράδειγμα: εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος


Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των χωρών που απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο ζωής, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των κατοίκων της γης, δεν έχουν συνείδηση γιατί ζουν τόσο καλά. Πολλοί λίγοι καταλαβαίνουν ότι το στάτους μας έχει να κάνει με την κατανάλωση, ή μάλλον με τη σπατάλη ορυκτών καυσίμων και, ειδικότερα, πετρελαίου. Ζούμε σε ένα είδος ψευδαίσθησης, μιλάμε για διάφορα ‘επιτεύγματα’ (κοινωνικά, τεχνολογικά, πολιτικά…) όταν η ωμή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: καταναλώνουμε, με σκανδαλώδη και αδικαιολόγητο τρόπο, τους πόρους του πλανήτη, καταστρέφοντας, την ίδια στιγμή, το περιβάλλον μας. Δεν μπορούμε να έχουμε απεριόριστη ανάπτυξη βασισμένη στην κατανάλωση, στον πλούτο, στα αγαθά όλων των ειδών, σε ένα περιορισμένο σύστημα όπως είναι ο πλανήτης γη: δεν είναι βιώσιμο.


Όλα, σε τελική ανάλυση, έχουν να κάνουν με την ενέργεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι βασικό να κάνουμε κάτι σε σχέση με την εξοικονόμηση και τη διατήρηση ενέργειας, γιατί χωρίς ενέργεια, ο σημερινός κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και ακόμη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπαταλάμε ανεξέλεγκτα, να είμαστε πλούσιοι σήμερα και φτωχοί αύριο, πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια και την πληροφορία. Ο κύριος στόχος είναι να μην αναπτύξουμε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αντίθετα να έχουμε καλύτερα αγαθά και υπηρεσίες με βάση την εξοικονόμηση και την αποτελεσματικότητα. Το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος πρέπει να είναι πιο κατανεμημένο, αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό, καθαρό, υπόλογο και κοντά στην κατανάλωση. Πρέπει να μας επιτρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να χειριστούμε τα ζητήματα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, της ανανεώσιμης ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ανταγωνιστικότητας. Αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή στο ενεργειακό παράδειγμα. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται κατανοητό: οι ειδικοί στην ενέργεια ξέρουν τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν ξέρουν πώς μπορεί να γίνει και οι ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ενέργεια ούτε με τη λειτουργία των δικτύων.


Πού πρέπει να δράσουμε; Η παραγωγή ηλεκτρισμού, τα κτίρια και οι μεταφορές είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας και αιτίες παραγωγής ρύπανσης: σε αυτούς πρέπει λοιπόν να εστιαστεί η δράση για εξοικονόμηση ενέργειας και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών είναι βασική για την επίτευξη αυτών των στόχων. Σήμερα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και την εισροή ανανεώσιμης ενέργειας και οι τηλεπικοινωνίες εξελίσσονται σε νέες υπηρεσίες, βασισμένες στο Ίντερνετ και τη φιλοσοφία των ‘πολλαπλών δράσεων’ ( δεδομένα, φωνή, βίντεο και κινητικότητα).


Μολονότι η τεχνολογία UETS προέκυψε από το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, τα περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα αυτής της νέας τεχνολογίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν υπάρχει καμιά τεχνολογία ικανή να λύσει όλα τα ενεργειακά προβλήματα, αλλά η τεχνολογία UETS συμβάλει σε διάφορες πτυχές που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρώτον, έλεγχος ενέργειας για επεξεργασία πληροφοριών και εξοπλισμό δικτύου. Δεύτερον, τηλεχειριστήριο μέσω του δικτύου για ηλεκτρικές συσκευές, για αποτελεσματική χρήση του μίγματος παραδοσιακής και ανανεώσιμης ενέργειας, με προσαρμογή στη ζήτηση/παροχή, που αποτρέπει τις μεγάλες επενδύσεις σε νέους σταθμούς ενέργειας και τον κίνδυνο μπλακάουτ. Τέλος, προσφέρει εξελιγμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, επιτρέποντας τη μετακίνηση της πληροφορίας, αντί των ανθρώπων ή πραγμάτων και μειώνοντας δραστικά τη μεταφορά τους.


Η διαχείριση της ζήτησης


Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των συστημάτων παραγωγής που βασίζονται στην ανανεώσιμη ενέργεια είναι η χρονική συσχέτιση μεταξύ ζήτησης και παραγωγής, επειδή αλλάζουν τις βασικές έννοιες των παραδοσιακών συστημάτων παραγωγής. Το κλειδί για τα πλεονεκτήματα αυτών των πόρων είναι η προσαρμογή της ζήτησης στην παροχή (διαχείριση ζήτησης) και όχι το αντίθετο. Εδώ έγκειται η μεγάλη δυνατότητα της ενσωματωμένης ή συγκλίνουσας προσέγγισης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, σε συμφωνία με τις στρατηγικές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ‘εφαρμογή έξυπνων ενεργειακών δικτύων, εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη της γνώσης για την αυξητική ή ριζοσπαστική διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών και τεχνολογικών καινοτομιών’.


Η εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική κατανάλωση είναι πολύ πιο αποτελεσματική απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του συστήματος και ανοίγει την πόρτα στο ενσωματωμένο τηλεχειριστήριο για αυτοματοποίηση του σπιτιού από το δίκτυο. Για τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης, οι νέοι έξυπνοι μετρητές δίνουν αναφορά στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας για τη χρήση ενέργειας, ψηφιακά, λεπτό προς λεπτό, μέσω του δικτύου UETS και ανακυκλώνουν τις συσκευές ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του δικτύου και τις σχετικές ενδείξεις. Αυτό επιτρέπει ποικιλία στη διαμόρφωση των τιμών, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για αλλαγή της ενεργειακής χρήσης σε περιόδους υψηλής και χαμηλής ζήτησης.


Οι έξυπνες οικιακές συσκευές μειώνουν τη ζήτηση όταν λαμβάνουν σήμα ότι το δίκτυο είναι φορτωμένο ή ενεργοποιούνται όταν τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλότερα. Αυτό μπορεί να αποσυμπιέσει την υπερφορτωμένη υποδομή του δικτύου και τα ενεργειακά κόστη και να επιταχύνει την ανάπτυξη καθαρότερης παραγωγής ενέργειας. Όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, χρειάζεται λιγότερους πόλους, καλώδια και απομακρυσμένα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι επιτακτικό οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ωφέλειας να τυποποιούν και να πιστοποιούν την ενέργεια των έξυπνων συσκευών ενέργειας και των διασυνδετικών επιφανειών των επικοινωνιών, για να γίνεται διαχείριση της χρήσης ενέργειας και να μειώνονται τα κόστη.


Υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι η σύνδεση υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο ηλεκτρικό δίκτυο, μια έννοια γνωστή ως Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVs) και η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο, μια έννοια γνωστή ως Vehicle-to Grid (V2G). Το PHEV είναι μια ηλεκτρική συσκευή, που ενεργοποιείται από ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης φορτιστή μπαταρίας. Η μπαταρία φορτίζεται στις ώρες μη αιχμής ή όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο εξοπλισμός, η χρήση καλωδίων ενέργειας ( PLC/BPL) ή ασύρματων επικοινωνιών (Wifi/WiMAX), σε σύνδεση με τον ‘πραγματικό μετρητή’, μπορούν να προσαρμόσουν, αμέσως και στο μέγιστο βαθμό, τη φόρτιση σε συνθήκες πραγματικού χρόνου του ηλεκτρικού δικτύου.


Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης μπορούν να παράσχουν πρόσθετη αξιοπιστία, χρησιμοποιώντας την ικανότητα αποθήκευσης του PHEV για αντιστροφή της ροής ενέργειας από τη μπαταρία προς το δίκτυο, σε περιόδους αιχμής και χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια της μπαταρίας για την παροχή ενέργειας πίσω στο δίκτυο προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση αιχμής, παρά για να προσθέσουν νέα παραγωγική ικανότητα. Είναι μάλιστα δυνατό να μπει μπροστά ο κινητήρας καύσης ‘σε σταματημένο αυτοκίνητο’ σε κρίσιμες στιγμές κατανάλωσης, προκειμένου να γίνει παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος ή ως συμπλήρωμα της παραδοσιακής παραγωγής.



self-sufficient system

Εικόνα 4. Ένα αυτάρκες σύστημα


Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους καλυμμένο με ηλιακούς φωτοβολταϊκούς πίνακες για να φορτίζονται οι μπαταρίες ή να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα αυτοκινήτων στον κόσμο, η περιοχή που θα καλύπτεται με ηλιακούς πίνακες θα είναι εντυπωσιακή και δεν θα χρειάζεται πρόσθετος χώρος. Ένα σπίτι με μικροδίκτυο DC που ελέγχεται από UETS, ηλιακούς φωτοβολταϊκούς πίνακες, ανεμογεννήτριες και ένα PHEV συνδεδεμένο με το οικιακό κύκλωμα ως συμπληρωματική πηγή ενέργειας αποτελεί το τέλειο πρότυπο ενός συστήματος που είναι αυτάρκες. Βλέπε εικόνα 4.


Μετακίνηση της πληροφορίας αντί των ανθρώπων ή πραγμάτων


Εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, συνιστώνται μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Στην κοινωνία μας, η μόνη πραγματική δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι να υποκατασταθούν κυριολεκτικά οι ‘Λεωφόροι της Ασφάλτου’ από ‘Λεωφόρους της Πληροφορίας’. Η υπερβολική κινητικότητα είναι βασική αιτία της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας και της αντίστοιχης περιβαλλοντολογικής ρύπανσης ανθρώπινης προέλευσης. Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, είναι πιο λογικό να μετακινείται η πληροφόρηση προς τους ανθρώπους και να αποφεύγεται, όσο δυνατόν, η μετακίνηση ανθρώπων. Το σύστημα UETS μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη δικτυακή ικανότητα εξέλιξης από την ‘Καταναλωτική Κοινωνία’ σε μια ‘Κοινωνία Γνώσης’.


Οι προσπάθειες που γίνονται για να μεταμορφωθεί ό,τι είναι υλικό σε εικονικό, συνεπάγονται αναγκαστικά βελτίωση στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών. Η ηλεκτρονική παροχή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη φυσική μετακίνηση ανθρώπων σε μια τοποθεσία, καθώς εξοικονομεί χρόνο και μειώνει τα κόστη (μεταφοράς, ξενοδοχείων και εστιατορίων). Το σύστημα οπτικών ινών του Έξυπνου Δικτύου θα παράσχει ταχύτητες της τάξης των Gbps στη διασυνδετική διάταξη, φέρνοντας ‘ τηλεδιασκέψεις εικονικής πραγματικότητας’, υψηλής ακρίβειας, στο σπίτι και το γραφείο. Είναι μια διαδραστική τεχνολογία που συνδέει τους ανθρώπους δυναμικά και διαδραστικά σε πολλαπλές τοποθεσίες, μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη δραστική μείωση ταξιδιωτικών εξόδων, που παρέχει έναν οικονομικό τρόπο για τις μακρινές συναντήσεις και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι αγροτικές περιοχές επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό το είδος τηλεδιάσκεψης, που κάνει κάθε χωριό ένα ‘κέντρο γνώσης’.


Η τηλε-εργασία σημαίνει το τέλος της απόστασης. Η εργασία δεν είναι τόπος, οι τηλε-εργαζόμενοι οδηγούν πληροφορίες και όχι αυτοκίνητα στη δουλειά, γλυτώνοντας από τροχαία δυστυχήματα, μετακινούμενοι στην ταχύτητα φωτός, μειώνοντας τις μεταφορές, τα καύσιμα και τη ρύπανση, βελτιώνοντας την ισορροπία ζωής ανάμεσα στην εργασία και το σπίτι και ελαττώνοντας το άγχος. Δεν σημαίνει ‘εργασία στο σπίτι’ αλλά αποκέντρωση του γραφείου και χρήση των τηλεπικοινωνιών για να έρχεται η εργασία στους εργαζόμενους. Η καλύτερη λύση δεν είναι ‘το γραφείο στο σπίτι’ αλλά το ‘γραφείο κοντά στο σπίτι’, σε μέρος προσβάσιμο με τα πόδια. Η τηλε-εργασία είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και το περιβάλλον και τα πλεονεκτήματά της πρέπει να τονίζονται, γιατί επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται χωρίς να πηγαίνουν στις μεγάλες πόλεις και αποτρέπει την εγκατάλειψη του αγροτικού περιβάλλοντος. Για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί μια ευκαιρία με θετικό περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο, που συμβάλλει στην αποτροπή των πυρκαγιών στα δάση και στη βελτίωση της διατήρησης και της βιοποικιλίας. Κάθε τηλε-εργαζόμενος μπορεί να εξοικονομήσει το χρόνο περίπου 1.400 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 500 λίτρα καυσίμων, 4.000 χιλιόμετρα οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους, και 200 ώρες ελεύθερου χρόνου, που μπορεί να αφιερώσει στην οικογένειά του ή στην ψυχαγωγία.


Συμπεράσματα


Το σύστημα UETS δίνει τέλος στην τάση προς μια αυξανόμενη πολυπλοκότητα και αναποτελεσματικότητα, επιτρέποντας, με την απλότητά του, τη σύγκλιση των δικτύων Ηλεκτρισμού και Τηλεπικοινωνιών σε ένα ‘Έξυπνο Δίκτυο’, μια καθαρή ενεργειακή τεχνολογία για εξοικονόμηση ενέργειας και βιωσιμότητα. Μπορεί να αποτελέσει το σπόρο για νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, τη βάση για τη μετάβαση από την ‘Κοινωνία της Κατανάλωσης’ στην ‘Κοινωνία της Γνώσης’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην ανάπτυξη και την κατανάλωση δεν θα είναι βιώσιμο, ακόμη κι αν ανακαλυφθούν πηγές ελεύθερης και ανεξάντλητης ενέργειας, λόγω της παρακμής του περιβάλλοντος που προκαλεί. Αυτό το άρθρο προτείνει ένα νέο μοντέλο, τεχνολογικά εφικτό, για βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στο συνδυασμό των Δικτύων Εξελιγμένων Επικοινωνιών, Ανανεώσιμης Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (NEGAWATS). Με δυο λόγια, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τη Γη κατοικήσιμη.


Στο μέλλον


Μια μεγάλη ποσότητα χρημάτων θα επενδυθεί στη χρήση νέων τεχνολογιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απαιτήσουν εντατική ανίχνευση του εδάφους πριν από την ενσωμάτωση σε ευρεία κλίμακα. Η σημερινή κρίση είναι πράγματι μια ευκαιρία επένδυσης στη νέα τεχνολογία για εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοπιστία, με την ευκαιρία της ανάπτυξης του ‘Έξυπνου Δικτύου’. Αυτή η λευκή βίβλος αποτελεί μια αρχή και προετοιμάζει το έδαφος για πολλά αντικείμενα έρευνας που θα μας επιτρέψουν να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη της πληροφορίας στην υποδομή παροχής ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι μια προσιτή, ασφαλής και αξιόπιστη παροχή ενέργειας και πληροφορίας, βασική για την οικονομία της γνώσης του 21ου αιώνα.




Αφιέρωμα: ομότιμη ενέργεια
Ετικέτες: , , ,

|
1 σχόλιο »

1 σχόλιο

  1. Ο/Η Oμότιμη παραγωγή και διανομή ενέργειας « ma8u's log :
    May 21st, 2010 at 14:29

    […] και ανεξάντλητης ενέργειας. Διαβάστε το άρθρο εδώ. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ομότιμη ενέργεια και […]


σχολίασε