ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Ανδρούλα Βασιλείου – Οι πανδημίες: Mια άλλη σύγχρονη κρίση


Ανδρούλα Βασιλείου

Οι συνέπειες μιας πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικές και αδιαμφισβήτητες. Είναι δε, συχνά, πολυεπίπεδες και θα μπορούσε κανείς να τις διαχωρίσει σε άμεσες- αυτές που σχετίζονται με το κόστος της αγοράς των εμβολίων και της στρατηγικής εμβολιασμού και σε έμμεσες, που μπορεί να οφείλονται στην αποχή από την εργασία, στην ανεξέλεγκτη πίεση στις υπηρεσίες υγείας, στην μείωση της παραγωγικότητας. Μια ακόμα σημαντική συνέπεια είναι η μείωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση των πωλήσεων, σε νευραλγικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η αναψυχή και οι μεταφορές, που ενέχουν την απευθείας επαφή με τον πελάτη.


Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα μονομερείς απαντήσεις σε τέτοια θέματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Χρειάζονται συλλογικές και τολμηρές αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, συντονίζει την ευρωπαϊκή απάντηση, με τη λήψη κοινών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σημαντικούς τομείς της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών, όπως είναι τα σχολεία, τα σύνορα, ο τουρισμός και οι μετακινήσεις, ο εμβολιασμός.


Υποστηρίζουμε θερμά τον συντονισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης και για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό. Η στρατηγική μας για τον Η1Ν1 υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβρη και επικεντρώνεται σε θέματα-κλειδιά για την περαιτέρω συνεργασία των Κρατών Μελών. Τα θέματα που μας απασχολούν αφορούν την στρατηγική εμβολιασμού, τη σύναψη κοινών δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων για τα Κράτη Μέλη που το επιθυμούν και δεν έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως εμβόλια, την στρατηγική επικοινωνίας κ.α.


Όλ’ αυτά τα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επένδυσε στην προετοιμασία για μια ενδεχόμενη πανδημία και σήμερα πραγματικά βλέπουμε το όφελος και την αξία της προσπάθειας. Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, οι δομές και τα συστήματα που διαθέτουμε, διασφαλίζουν τον τακτικό συντονισμό των δράσεων και την επικοινωνία με όλα τα κράτη-μέλη καθώς και την πρόσβαση σε εξειδικευμένες επιστημονικές συμβουλές, και τέλος, στην εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση και αξιολόγηση τόσο των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου, όσο και των μέτρων που λαμβάνονται. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία η προστασία του πολίτη πρέπει να είναι προτεραιότητα. Κι αυτό το σκοπό προάγουν τα μέτρα που υιοθετήσαμε. Μέτρα προοδευτικά που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.




Αφιέρωμα: Προτάσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση
Ετικέτες: , ,

|
0 σχόλια »

σχολίασε