ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Ernst Stetter – Να εγκαθιδρύσουμε μια δημοκρατική διακυβέρνηση για μια βιώσιμη οικονομία!


Ernst Stetter

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η πρόσφατη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η πολιτική οικογένειά των προοδευτικών και σοσιαλιστών στο σύνολό της, έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για μια πιο δίκαιη και πιο συνεκτική κοινωνία.


Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, θέτει σημαντικά ερωτήματα σε ό, τι αφορά στις βασικές αξίες μας. Έχει έρθει η ώρα να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, που οδήγησε σε τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και έκρηξη της οικονομίας. Ας θυμηθούμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου. Πρέπει να επιχειρηθεί σοβαρά μια ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία να κατευθύνεται σε μικρο και μακρό αντι-παρελκυστικές πολιτικές. Οι αγορές δεν είναι οντότητες που αυτορυθμίζονται. Είναι κοινωνικές κατασκευές που ρυθμίζονταν πάντα εξ’ ορισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό συνοδεύεται από αυστηρότερες προϋποθέσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες, ενίσχυση του αγώνα για καλύτερη νομοθεσία σε ό, τι αφορά τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια και ανάγκη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εναρμόνισης. Ένα εργαλείο θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, ένας φόρος 0.05% στις συνολικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα έφερνε ένα εισόδημα της τάξεως του 1% του ονομαστικού παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος το χρόνο!


Επιπλέον, χρειάζεται συγκεκριμένη δράση για να βοηθηθεί η Βαλκανική Χερσόνησος- οι οικονομίες των παλιών και νέων κρατών-μελών της Ε.Ε.- έτσι ώστε να ξεπεράσουν την κρίση το συντομότερο δυνατόν. Με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να σταματήσει η ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στην Ε.Ε.


Μόνο πολιτικές σαν αυτές μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομία και να αποτρέψουν το ρυθμιστικό αρμπιτράζ. Η εγκαθίδρυση δημοκρατικής διακυβέρνησης για μια βιώσιμη οικονομία είναι ο μόνος τρόπος ενίσχυσης των βασικών αξιών των προοδευτικών: κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.




Αφιέρωμα: Προτάσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση
Ετικέτες: , ,

|
0 σχόλια »

σχολίασε