ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Τουρκία

Τουρκία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια μακρόχρονη παρεξήγηση;

edge-of-heaven


Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας εντάσσεται στην παραδοσιακής μορφής πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ ή εγκαινιάζει μία νέα μορφή διεύρυνσης και άρα ένα νέο τρόπο διαχείρισης της υπό αναζήτηση ταυτότητας της ΕΕ και της υπό διαμόρφωση πολιτική γειτονίας της; Αυτή καθεαυτή η ερώτηση δεν τέθηκε στους συμμετέχοντες. Όμως, διαβάζοντας τα κείμενα τους, αυτή προκύπτει όχι πια ως ερώτηση αλλά ως διττή επιλογή, τελικά πολιτικής φύσης.


Στη πρώτη περίπτωση της παραδοσιακής μορφής πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, το ενδιαφερόμενο υποψήφιο Κράτος λειτουργεί υπό το καθεστώς της ‘ικανότητας προσαρμογής’ όπου έχει ως κύριο στόχο του την ενσωμάτωση ενός συνόλου νομικών, πολιτικών και ρυθμιστικών κανόνων.

διαβάστε περισσότερα…


Andrew Moravcsik – Η τουρκική ένταξη σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;

Andrew MoravcsikΣε αυτή τη σύντομη συνέντευξη, ο Andrew Moravcsik υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι η πιο μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης, στη μετα-ψυχροπολεμική περίοδο. Προειδοποιεί ότι η πολεμική γύρω από την ένταξη της Τουρκίας θα πρέπει από ερωτήματα για τον προσδιορισμό της Ευρωπαϊκής ταυτότητας ή της πορείας του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος προς πιο πραγματιστικές εκτιμήσεις για τα αμοιβαία οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν και οι δύο πλευρές.

διαβάστε περισσότερα…


Şevket Pamuk – Παγκοσμιοποίηση, εκβιομηχάνιση και μεταβαλλόμενη πολιτική στην Τουρκία

Şevket PamukΕίναι αβέβαιο το κατά πόσο το κυβερνών ΑΚΡ θα συνεχίσει την πορεία του προς μια πιο μετριοπαθή θέση, υποστηρίζει ο Şevket Pamuk. Μια τέτοια μετεξέλιξη θα απαιτούσε ισχυρή δέσμευση όχι μόνο για μια κοσμική πολιτική τάξη αλλά και για περαιτέρω εκδημοκρατισμό και βελτίωση των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

διαβάστε περισσότερα…


Jan Zielonka – Η ένταξη της Τουρκίας, τα πορώδη σύνορα, και η Ευρωπαϊκή ασφάλεια

Jan ZielonkaΕίναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πάντοτε 20 χρόνια μακρυά; Οι προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Ε.Ε στην Τουρκίας μετακινούνται συνέχεια. Δεν αρκεί να θέλει η Τουρκία να μπει στην Ε. Ε, σημειώνει ο Jan Zielonka, πρέπει και η Ε.Ε. να θέλει την Τουρκία. Αν και δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής πολιτική διεύρυνσης χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να διαπραγματεύεται με την κοινή γνώμη την ίδια την έννοια των συμφερόντων της Ευρώπης σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

διαβάστε περισσότερα…


Cengiz Aktar – Ο κατακερματισμός της πολιτικής της Ε.Ε. για την Τουρκία

Cengiz AktarΗ Τουρκία εκλαμβάνεται ως βάρος, ως ένα φορτίο στην πλάτη μιας Ευρώπης που έχει οριστικά χάσει το πνεύμα του Λάακεν. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήττει. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τον τουρκικό φάκελο ως μια απλή περίπτωση διαχείρισης κρίσης. Δεν αποκλείεται η απόπειρα ένταξης της Τουρκίας να προκάλεσε την εξαφάνιση του πνεύματος του Λάακεν. Το πιθανότερο είναι να μην το μάθουμε ποτέ.

διαβάστε περισσότερα…


Irving Louis Horowitz – Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τουρκικοί περιορισμοί και η αμερικανική αδιαφορία

Irving Louis HorowitzΗ πιο εκπληκτική πτυχή της ανάπτυξης και επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την αμερικανική άποψη, είναι ίσως η πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος των υπηρεσιών της Ουάσιγκτον γι’ αυτή την εξέλιξη. Ανεξάρτητα από όποια αιτία μπορεί κανείς να επικαλεστεί- και υπάρχουν πολλές, υπαρκτές όσο και αβάσιμες-η μετεξέλιξη της Ευρώπης που άρχισε με το Σχέδιο Μάρσαλ στη μεταπολεμική ατμόσφαιρα του τέλους της δεκαετίας του 1940 για να προχωρήσει σε μια σχεδόν ηγεμονική ανασύνταξη μέχρι το 2007, δεν κατέκτησε την αμερικανική φαντασία.

διαβάστε περισσότερα…


Birol Yesilada – Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και μερικά άλλα απροσδόκητα ζητήματα

Birol YesiladaΟι σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και Τουρκία ποτέ δεν ήταν εύκολες. Ωστόσο, φαίνεται ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι εισέρχονται στην πιο δύσκολη περίοδο της σαρανταπεντάχρονης συνεργασίας τους. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που ακολούθησε την έναρξη των συζητήσεων του 2005 περί προσχώρησης, τρεις σημαντικές εξελίξεις κατέστρεψαν τις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας-η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, καθώς και η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρεία της Γαλλίας.

διαβάστε περισσότερα…


Josef Bordat – Ευρώπη, Τουρκία και ο δημόσιος διάλογος πάνω στις αξίες: Ξεπερνώντας τις διαφορές με διάλογο

Josef BordatΓια το χώρο του ποδοσφαίρου, η Τουρκία αποτελεί ήδη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς το μήνα Ιούνιο συμμετείχε με επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών της UEFA. Ωστόσο, η συμμετοχή της Τουρκίας στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αντικείμενο επικριτικών συζητήσεων, που πραγματοποιούνται τόσο από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όσο και από την ίδια την Τουρκία. Για την κατανόηση αυτού του δημόσιου διαλόγου, κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση του πολιτιστικού χάσματος ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, το οποίο οξύνεται λόγω των διαφοροποιήσεων στη θρησκεία και τις παραδόσεις. Θέλω να εξετάσω αυτό το θέμα, εστιάζοντας την προσοχή στο βασικό ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απορρέει από μια ορισμένη αντίληψη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία μπορούμε να αποκαλέσουμε «Ευρωπαϊκή», λόγω των «δεσμών» της με τη χριστιανική θρησκεία και το διαφωτισμό.

διαβάστε περισσότερα…


Hugh Pope – Η επικάλυψη Τουρκίας και Ευρώπης

Hugh Pope Για πάρα πολλά χρόνια, η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτό το παλιό ανέκδοτο: η Τουρκία προσποιείτο ότι προσπαθούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. και η Ε.Ε. προσποιείτο ότι προσπαθούσε να δεχτεί την Τουρκία. Η διαμάχη για το Κυπριακό έμοιαζε να λειτουργεί με βάση ένα ανάλογο πρότυπο. Προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα τους στη διεθνή σκηνή, τα διάφορα μέρη έκαναν οτιδήποτε προκειμένου να δείξουν ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού- εκτός από τον ίδιο τον συμβιβασμό.

διαβάστε περισσότερα…


Δημήτρης Τριανταφύλλου – Ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημήτρης Τριανταφύλλου Στην επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ της σλοβενικής προεδρίας και της τρέχουσας γαλλικής προεδρίας, στις 30 Ιουνίου 2008, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, καθώς δεχόταν συμβολικά από τον Σλοβένο ομόλογό του τη σκυτάλη και τη σημαία της Ε.Ε., σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο ‘φυσιολογικό μέγεθός’ της. Τα συναισθήματα του Κουσνέρ απηχούσαν εκείνα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση είπε ότι ‘κάτι δεν πάει καλά, δεν πάει καθόλου καλά’.

διαβάστε περισσότερα…